Hakkında
Her bin yılda bir, ruhu ıstırapla yeniden Dünya'ya sürgün edilen "Her Devrin Menkûbu" Yunus Emre İspir, meçhul kaderin bin yıllık yalnızlığa son verme istemiyle bu kez, 13 Aralık 1993 tarihinde Dünya’ya adım attı. Bundan sonraki her adımı, geçmişin silinmez izlerini ve geleceğin belirsizliklerle dolu yollarını birlikte taşıyacaktı...
Eğitim hayatına, pek de uyumlu bir öğrenci olarak adım atamayan İspir, 2013 yılında BEÜ Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü'nden Ön Lisans diploması alarak mezun oldu.
Aynı yıl Anadolu Ü. İktisat Fak. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde lisans eğitimine başladı. Ancak, "Siyasette muhabbet... Hepsi yalan, palavra... Doğru sözü Kül Tigin kitabesinde ara..." diyerek bu eğitimi yarıda bırakmış, Avrasya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne geçiş yaparak, lisans eğitimini burada tamamlamıştır.
Ardından YYÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda Yüksek Lisans yapmıştır.
Eğitim süreci boyunca çeşitli dergi ve platformlarda yazıları yayımlandı. Şiirler, denemeler, makaleler yazdı. Bazen de sadece rüyasında gördüklerinden hatırlayabildiklerini... Yazdıklarının bir bölümü hâlâ internetin derinliklerinde, düş dünyasının birer izleri olarak durmaktadır.
Derlenmiş şiirlerinden oluşan Mevsimsiz Düşler adlı kitabı, ALKA Yayınevi tarafından yayınlanmıştır.
Hâlâ şiir yazmanın yanı sıra, akademik metinler, çeviriler ve editörlük gibi faaliyetlerle uğraşmakta; dilbilim, tarih, felsefe ve psikoloji gibi alanlarda 'başına buyruk bir kalem' olarak meşgalelerini sürdürmektedir.
Ayrıca her haftanın sonunda; hayali olarak bir dergiye köşe yazıları, bir yayınevine de haftalık bir kitap gönderdiği konuşulmaktadır...
MAHLASI:
Yunus Emre İspir, şiir ve yazılarında mahlas olarak “Alp Tamga” kelimesini kullanır.
"Alp", bugün kullanılan şekliyle bir isim olmaktan daha ziyade; "yiğit, yürekli, cesur" gibi sıfatlar ve unvanlar bütünüdür.
"Tamga" ise Orhun Yazıtlarının Kuzey Yüzü 13. satırında geçer. Bugün Türkçemizdeki “damga ve mühür” kelimelerinin karşılığıdır.
Bu mahlas, İspir'in eserlerinde yer yer karşımıza çıkar.